Квасът е открит от древните египтяни, и е първоначалната форма на маята. Може да се направи от ръжено, пълнозърнесто или нахутено брашно. Той е симбиоза между бактерията лактобациликус (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri). Тези бактерии помагат при обмяната на веществата в нашият организъм. Така прави възможно по- качественото и пълноценно усвояването на полезни вещества.
Кваса се прави изключително лесно, но е нужно търпение!
Кваса се прави изключително лесно, но е нужно търпение!
Смесвате вода и пълнозърнесто брашно (или друго предпочитано от вас) и една кафена лъжичка, млян кимион, бъркайте с дървена лъжица, докато се получи смес с гъстота за кекс. Най -добре е да се използва стъклен или порцеланов съд. Оставяте сместа да почива на стайна температура. След денонощие половината количество от сместа се изхвърля и се прави захранване на кваса брашно и вода.
На всеки няколко часа, част от сместа се изхвърля. И продължавате да добавяте прясно брашно и вода - да захранвате. Прави се по веднъж на ден или на по около 3 часа. Правите ли по- чести захранвания, ще получите активен квас, много по-бързо.
Активния квас се познава по балончетата, които се издигат към повърхността на сместа. Точно с този квас може да замесите хубав и здравословен хляб.
Живия квас може да съхраните, като добавите брашно, докато стане твърдо тесто. Направете от него топчици, които да изсъхнат на стайна температура. После ги съхранявайте на тъмно и сухо място в хартиено пликче.
Другия вариант е да съхраните кваса в хладилника, като добавите брашно и стане по- гъста смес от кексово тесто. Хубаво е да бъде в стъклен буркан, добре затворен.
Когато искате да използвате кваса, сухия го разтваряте в топла водичка, същото важи и за кваса от хладилника, правите едно захранване с брашно, започне ли да бълбука, може да замесите хляба.
На всеки няколко часа, част от сместа се изхвърля. И продължавате да добавяте прясно брашно и вода - да захранвате. Прави се по веднъж на ден или на по около 3 часа. Правите ли по- чести захранвания, ще получите активен квас, много по-бързо.
Активния квас се познава по балончетата, които се издигат към повърхността на сместа. Точно с този квас може да замесите хубав и здравословен хляб.
Живия квас може да съхраните, като добавите брашно, докато стане твърдо тесто. Направете от него топчици, които да изсъхнат на стайна температура. После ги съхранявайте на тъмно и сухо място в хартиено пликче.
Другия вариант е да съхраните кваса в хладилника, като добавите брашно и стане по- гъста смес от кексово тесто. Хубаво е да бъде в стъклен буркан, добре затворен.
Когато искате да използвате кваса, сухия го разтваряте в топла водичка, същото важи и за кваса от хладилника, правите едно захранване с брашно, започне ли да бълбука, може да замесите хляба.
Няма коментари:
Публикуване на коментар