Искате домашна моцарела? Даваме ви лесна рецепта, която отнема 30 минути!
Продукти:
4 литра прясно мляко
1 1/2 ч.л. лимонена киселина, разтворена в 1/4 чаша вода на стайна температура
1/4 ч.л. мая за сирене
1 ч.л. морска сол
1 1/2 ч.л. лимонена киселина, разтворена в 1/4 чаша вода на стайна температура
1/4 ч.л. мая за сирене
1 ч.л. морска сол
Начин на приготвяне:
Изсипете прясното мляко в голяма тенджера. Загрейте го на слаб огън до 55 градуса. Разбъркайте бавно и непрекъснато. След като млякото достигне до 55 градуса, добавете лимонената киселина и разбъркайте добре. Когато млякото стигне до 88 градуса, добавете маята за сирене и разбъркайте. Точно тогава млякото ще почне да се сгъстява и да се пресича.
След като градусът стигне до 90, трябва вече добре да се е пресякло. Тогава разбъркайте много внимателно и бавно.Когато сместа стигне 95-105 градуса го махнете от котлона и го оставете така да престои 5 минути.
С решетъчна лъжица извадете „изварата“ в купа. Ако в купата има от суроватката, го излейте отново в тенджерата. След това сложете моцарелата в микровълновата фурна за 60 секунди. Ако отново пусне суроватка, я махнете.
Обърнете сместа, за да се разпредели топлината равномерно. Отново го сложете в микровълновата за 30-40 секунди. Излейте суроватката. Поръсете сиренето със сол и го върнете обратно в микровълновата за още 30-40 секунди. Излейте излишната суроватка. В този момент сиренето трябва да е много горещо и по-скоро ще изглежда като разтопена моцарела. „Опънете“ сиренето и го сгънете на три. След това можете да го усукате или да разделите на топки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар